Ce asteptari am de la Chef! II

IMG_7878Chef-ul trebuie sa inteleaga ca echipa este cea care da viata bucatariei. Multi Chefi, manageri, consultanti cauta sa investeasca in masinarii neintelegand ca prima investitie trebuie facuta in oameni. Intr-o bucatarie oamenii sunt cei mai importanti. Degeaba ai aparatura de mii de euro daca nu are cine sa o manipuleze. Chef-ul trebuie sa se ingrijeasca de oamenii lui, el trebuie sa le tine partea, sa ii ajute, sa ii asculte, ”sa-si dea sufletul” pentru ei, fiindca numai atunci oamenii vor fi gata sa-l urmeze pana in panzele albe si sa-l ajute sa-si duca planurile la indeplinire. Chef-ul trebuie sa-si motiveze oamenii pentru ca doar niste oameni motivati vor fi gata oricand sa dea tot ceea ce au mai bun pentru a reusi.

Chef-ul are viziune de ansamblu si vede nu doar ceea ce este ci si ceea ce trebuie sa fie in bucatarie. Un Chef nu este luat niciodata prin surprindere de un numar mare de comenzi. Chef-ul este mereu pregatit, mereu cu un pas inainte. Cheful este deosebit de bine organizat. Cheful isi cunoaste oamenii si stie ce poate fiecare, le stie plusurile si minusurile si ii pune pe pozitii care sa ii avantajeze. Cheful isi responsabilizeaza oamenii si ii incurajeaza sa incerce lucruri noi. Cheful nu ii face pe cei din subordine dependenti de el, ci ii ajuta sa se descurce singuri punandu-i cat de des in situatii dinafara zonei de confort pentru a-i obisnui cu noul. Cheful le permite subalternilor sa greseasca pentru ca stie ca greseala este cel mai bun pedagog.

Cheful isi ajuta oamenii sa se dezvolte profesional, pentru aceasta are grija ca ei sa nu piarda timpul cu spalatul uniformelor ci se asigura ca fiecare angajat are suficiente uniforme pentru a fi mereu curat la serviciu. Un bucatar are nevoie sa gaseasca dimineata la serviciu uniforma de lucru curata si calcata. Un bucatar are nevoie de pauze de masa care sa se respecte. Chef-ul stie ca pentru a da randament, bucatarii trebuie sa fie odihniti, satui, curati. Daca bucatarul munceste in timpul liber, daca bucatarul nu are timp sa manance in cele 14-16 ore de munca, daca bucatarul nu iese sa vada cerul liber cateva minute pe zi, atunci va ceda psihic destul de repede si ii va influenta in mod negativ si pe cei din jur, ca sa nu mai amintim faptul ca el nu va da randament si va aduce in acest fel pierderi firmei.

Chef-ul isi trimite bucatarii la cursuri de specializare, la workshop-uri, la concursuri, nu pentru a castiga vreun titlu, ci pentru a dobandi experienta. El aranjeaza schimburi de experianta intre bucatarii pentru a le da bucatarilor prilejul de a fura meserie de la colegii de breasla.

Chef-ul are grija ca bucatarii sa aiba pe langa uniforme si mancare la dispozitie, la ore bine stabilite, si cutite foarte bine ascutite pentru a nu pierde timp pretios ascutind cutite sau chinuindu-se sa-si faca treaba cu cutitele neascutite. Pentru cutite, pentru haine si pentru curatenie exista firme specializate care abia asteapta sa-si faca treaba de minune…iar investitia merita!

Chef-ul nu accepta sa aiba in bucatarie mai putini oameni decat este nevoie. El prefera sa aiba unul in plus, care oricum intr-o bucatarie nu e niciodata in plus, decat sa aiba unul in minus, care sa ii destabilizeze pe ceilalti.

Echipa unui astfel de Chef se va da peste cap pentru a reusi sa-i indeplineasca planurile. Pentru un astfel de om merita sa sacrifici din timpul liber, pentru ca stii ca un astfel de om te ajuta sa cresti, sa te dezvolti. Timpul petrecut alaturi de un astfel de Chef “merita toti banii”!

Multumesc pentru tot, Chef Cristi! Esti Chef-ul pe care ma bucur foarte mult ca l-am avut si pe care astept cu mult drag sa mi-l aduca drumurile din nou in aceeasi bucatarie!

Părerea ta contează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s