Ce așteptări am de la Chef!

Cheful trebuie să fie exemplu pentru echipă în toate lucrurile pe care le face. El trebuie să le arate celorlalți că le pasă de ei nu doar prin cuvinte ci și prin fapte, mai ales prin fapte. Cheful discută cu echipa sa nu doar în ședințe pentru a-i atrage atenția ci și în mod obișnuit pentru a-i înțelege nevoile. Un Chef știe că de foarte mult ori este mult mai important să-l asculți pe celălalt decât să-i vorbești. Un Chef vorbește mai mult echipei sale prin fapte nu prin vorbe. Cheful înțelege că bucătaria este un organism, o mașinărie de care trebuie să se îngrijească ca de ochii din cap pentru că o singură piesă stricată duce la dezechilibru și le pierderi mari pe termen lung.

”Dacă nu repari potcoava calului la timp, calul își rupe piciorul, distruge căruța și rămîi cu marfa în drum. Și toate astea din cauza unui cui…”

Pentru a nu se ajunge în asfel de situații, Chef-ul nu trebuie să permită nimănui să lucreze în timpul liber pentru a acoperi lipsa personalului. Decât să-și cheme membrii echipei să lucreze chiar și jumatate de zi după alte 32 de ore lucrate într-un ritm infernal, mai bine depune toate eforturile posibile și angajează urgent cu ”riscul” oferirii unui salariu mult mai mare oameni care să suplinească lipsa de personal.

Un bucatar care vrea să se respecte, un bucatar care vrea să aibă rezultate nu lucrează doar 14-16 ore. Acestea sunt doar orele pe care el le petrece la serviciu. Dar bucătarul nu doarme la serviciu. Înainte de cele 16 ore muncite el petrece poate o jumatate de ora, poate o oră în drum spre serviciu, și evident în drum spre casă. Câteva minute în garderobă pentru că nu vine îmbrăcat de acasă în uniformă și nici  nu pleacă îmbrăcat cu ea acasă. Unde mai punem că bucatarul care se respectă vrea să fie la serviciu cu cel puțin jumatate de oră înainte de începerea programului fiindcă mai are un cuțit de ascuțit, un ulei de topit, un check-list de întocmit etc. Un bucătar bun își calcă tunicile, șorțurile, pantalonii chiar dacă în ziua respectivă are de descărcat sute de kilograme de saci cu cartofi. Un bucătar bun se murdărește, transpiră, se arde, oboșește și are și el nevoie de odihnă. Iată ca facem un calcul și vedem că pentru a fi pregătit la serviciu, bucătarul bun petrece între 32-40 de ore din 48 muncind. Prin urmare, dacă e norocos, bucătarul bun prinde 4 ore de somn pe noapte.

Chef-ul trebuie să țină cont de lucrurile astea…fiindcă niciun om normal nu poate după două astfel de zile de muncă să vină la serviciu pentru a suplini lipsa personalului și să dea randament. Orice bucătar are nevoie de timp pentru familie și pentru învațat. Din cele 48 de ore alocate familiei pană la intrarea în tură, bucătarul bun sacrifică ore bune pentru cercetare, experimentare. Ca să nu mai vorbim de spalatul hainelor, calcatul lor și alte treburi. Deci, dacă punem în balanță lucrurile, observăm că bucătarul bun – sau să-i zicem bucatarul care vrea să fie bucătar în adevăratul sens al cuvântului își petrece mai mult de jumătate din viață la serviciu și în interes de serviciu. E o meresie grea…dar trebuie făcută cu cap pentru a avea rezultate bune. Așadar, pentru tot ceea ce vrea să facă, nu merită el să stea acasă liniștit în zilele lui libere?

Lista cu așteptări continuă în partea a doua.

Advertisements

Părerea ta contează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s