Ce este comunicarea nonverbală

De ce mi se întâmplă uneori să nu suport o persoană înainte de a o cunoaște măcar. De ce potențialii clienți mă refuză înainte de a mă prezenta? De ce femeile mă resping deși eu sunt chipeș și inteligent? De ce prima impresie se crează în doar câteva secunde dar o poate fi schimbată abia după șapte întâlniri cu persoana care și-a format acea impresie?

În acest articol nu îți voi oferi răspunsuri la aceste întrebări, așa cum poate te așteptai, ci voi face ceva mult mai important și mult mai de folos pentru tine. Am să te ajut să înțelegi procesul din spatele acestor comportamente, pentru că în acest fel vei deveni conștient și vei controla, ceea ce îi face pe cei mai de succes comunicatori să strălucească.

Comunicarea nonverbală reprezintă mesajele pe care creierul reptilian le transmite prin intermediul trupului.
Creierul reptilian este acea parte a creierului nostru în atribuțiile căruia intră funcțiile automate. Printre acestea se regăsesc respirația și bătăile inimii. Gesturile, postura, expresiile faciale, microexpresiile, tonul vocii, inflexiunile sunt doar câteva dintre elementele comunicării nonverbale.creierele se ocupa

Comunicarea verbală pe de cealaltă parte, este controlată de neocortex, acesta fiind creierul care se ocupă de operațiile calculate.

Ce înseamnă toate aceste lucruri?

Toate aceste lucruri înseamnă că avem pe de o parte un creier care se ocupă de vorbire iar pe de cealaltă parte un creier care se ocupă de gesturi, posturi, microexpresii, cu alte cuvinte, de întreg comportamentul nonverbal. Fiind automat, comportamentul nonverbal transmite adevăratele sentimente pe care o persoană le trăiește la un moment dat. Tocmai de aceea, atunci când ești trist dar nu vrei ca ceilalți să observe acest lucru, expresia feței, gesturile, postura și tonul vocii te vor trăda arătându-le celorlalți care este adevărata ta stare de spirit. Nu-i de mirare că fiecare persoană cu care te vei întîlni te va întreba ”ai pățit ceva?”

Cu toate că răspunsul tău evident va fi ”nu, n-am nimic” ce crezi că vor lua în seamă ceilalți? Raspunsul pe care îl oferi sau comportamentul nonverbal pe care îl afișezi în mod înconștient?

Conform lui Albert Mehrabian, atunci când comunicăm sentimente sau emoții, 93% din mesaj este transmis prin intermediul comunicării nonverbale și paraverbale și doar 7% prin intermediul comunicării verbale.

Prin urmare, atunci când o persoană dorește să îți ascundă un lucru, gesturile sale o vor trăda, pentru că spre deosebire de cuvintele pe care le rostește și pe care le poate controla, gesturile și implicit întregul comportament nonverbal nu pot fi controlate (decât prin antrenament), pentru că omul și le-a întipărit în comportament de miliarde de ani. Astfel, ele au devenit automate.

​Practic, la nivel cerebral se dă o luptă între creierul reptilian și neocortex (după cum poți observa în fig.1). Evident, comportamentul nonverbal fiind automat va avea mereu câștig de cauză, și deci, oricât de mult va încerca o persoană cu rele intenții să îți intre pe sub piele, creierul reptilian te va pune în gardă facându-te să-ți spui ”nu știu de ce, dar simt că nu trebuie să am încredere în aceast individ”.

De ce altceva crezi că atunci când sunt mici și spun minciunele, copiii își duc mîna la gură? Clar, pentru că reptilianul execută o acțiune înainte ca neocortexul să o digere.

Totuși, odată cu trecerea timpului, acest gest evident care tradează minciuna se transformă într-unul subtil, cum ar fi scărpinatul feței, al nasului sau frecatul ochilor. Cu toate acestea, scopul rămâne același, ascunderea unei gogomănii.

Pentru a înțelege concret ce se întâmplă atunci când cuvintele pe care le rostești transmit un mesaj iar comportamentul nonverbal transmite alt mesaj, iată următorul exemplu personal:

În perioada facultații aveam un profesor pe care l-am urât încă din prima clipă fără șă știu de ce. După ce am început să studiez în profunzime tainele comunicării nonverbale am descoperit care erau motivele pentru care nu puteam să-l suport.

În primul rînd, în ciuda cuvintelor prietenoase pe care ni le adresa, postura sa era una de politist care ne transmitea în mod clar că el era șeful în acea încăpere.profesorul politist
De fiecare dată cînd ne invita să luăm cuvîntul își încrucisa brațele la piept, lucru care însemna că avea o prejudecată uriașă legată de ceea ce urma să spunem.

Iar ceea ce era și mai amuzant era faptul că de fiecare dată când spunea ”vorbiți copii, nu se întîmplă nimic dacă greșiți” își facea buzele să dispară strângându-le una în alta de îndată ce vreun coleg comitea cea mai mică greșeală.

După ce am înțeles cauzele aversiunii, am început să-l plac și chiar mă amuzam copios de fiecare dată când observam cum comportamentul sau nonverbal intra în conflict cu cel verbal.

Așadar, data viitoare când vei simți că persoana din fața ta nu este de încredere sau data viitoare când cineva te va enerva și nu vei știi care este motivul, urmărește-i gesturile. Sunt ele în concordanță cu mesajele verbale sau sunt contrare acestora? Și totodată, acordă o mare atenție comportamentului nonverbal, pentru că acesta este coordonat de creierul care nu poate să mintă.

Dacă vrei să îți faci o idee despre cum te poate ajuta înțelegerea comunicării nonverbale în viața de zi cu zi, urmărește acest clip!

 

 

Advertisements

One thought on “Ce este comunicarea nonverbală

  1. Ne putem da seama foarte bine ca in lumea socio-politico-economica predominant este creierul reptilian! Mesajele sunt adresate celor cu creier pe masura, reptilieni cupizi, inconstienti si revendicativi., care urasc visceral pe cei cu analiza critica a neocortexului.

Părerea ta contează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s