Conducerea prin delegare și asumarea riscurilor

Conducerea prin delegare presupune că, atunci cînd pleci într-o lungă călătorie pe mare, e necesar să le faci cunoscută și celorlalți membri ruta pe care vrei să o urmezi.

De ce?

Pentru că și tu esti om, și tu ai nevoi, și tu trebuie să dormi. Și atunci, cine se va ocupa de bunul mers al lucrurilor în timp ce tu vei fi ocupat să te refaci? .

Problema noastră, a tuturora, este aceea că preferăm să facem totul. De altfel, “Cum să las pe altcineva să facă acest lucru care este atît de important? Dacă nu îl face bine? Mai bine îl fac eu!” Și uite așa, practic, ajungem în situația în care aruncăm cu zece mingi de baschet la coș, în același moment. Cîte vor intra? Te las pe tine să ghicești.

Scurtă concluzie:”Atunci cînd ești ocupat să faci totul, cum mai poți să faci ceva perfect?” Una dintre filosofiile Apple.

Reține deci că, un bun antreprenor, manager, leader, are două mari “calități”:

1. Își asumă riscuri.
2. Pune pe alții să facă treburile pe care el nu le mai poate controla.

De ce trebuie să-ți asumi riscuri?

Dacă nu îți asumi riscuri atunci vei fi precum stăpînul acela care și-a trimis sclavul la tîrg, iar în urma sa a trimis pe un altul ca să-l verifice și în urma amîndurora a plecat el însuși pentru a se asigura că lucrurile decurg conform planului.

Întrebare?

Mai are timp stăpînul să se ocupe de celelalte lucruri de pe agendă?

Ei, așa și tu. Dacă nu riști să lași o parte din responsabilități si pe umerii altora (din teama de a nu pierde controlul) o să ai mai mult control decît poți duce. Vei fi precum un copilaș la bordul unui Boeing.

Scurtă concluzie: prea multe responsabilități implică o prea mare responsabilitate pentru un singur om.

În al doilea rînd, e bine de știut că niciun plan nu e infailibil.

De ce?

Pentru că lumea, contextul în care ne desfășurăm activitatea, e în continuă schimbare. Ceea ce astăzi ni se pare ca fiind potrivit să facem într-o anumită situație, mîine se dovedește ca fiind total nepotrivit. Trebuie deci să avem un grad mare de flexibilitate, pentru a face față shimbărilor.

Un lucru căruia ai vrea să-i acorzi o importanță deosebită este acela că flexibilitatea nu înseamnă abilitatea de a înfrunta fiecare situație nouă care constituie o amenințare, ci capacitatea de a înțelege că există situații pe care le putem controla și situații pe care nu le putem controla.

Scurtă concluzie: a aștepta condițiile perfecte, presupune a pierde meciul înainte de a intra pe teren.

A accepta că există lucruri de necontrolat presupune a accepta că nu există doar condiții favorabile pe care ne putem baza atunci cînd ne concepem planul de acțiune.

Ce reiese de aici?

Un lucru pe care sunt sigur că îl observi cu claritate. Asumarea riscurilor reprezintă fundația “afacerilor” de succes!

Cum încep să îmi asum riscuri?

E foarte simplu.

1. Începe cu niște clipuri motivationale marca Zig Ziglar, pentru că motivația e un excelent aperitiv înainte de orice.

2. Citește o carte despre EQ (inteligența emoțională) recomand “Adelle B. Lynn – Avantajul EQ”, pentru că vei afla cum să tratezi situațiile dificile și vei reuși să fii din ce în ce mai capabil în a-ți asuma riscuri.

În concluzie, oamenii nu își asumă riscuri pentru că nu sunt suficient de motivați pentru a-și urmări obiectivul, se lasă demoralizați de fiecare eveniment negativ neprevăzut și astfel, se închid în ei și așteaptă condițiile perfecte care să le permită să-și ducă planul la îndeplinire.

Și, ca să încheiem într-o notă pozitivă reiau punctele principale ale articolului:

1. Motivația aduce încredere în sine;
2. Încrederea în sine împreună cu o doză bine dezvoltată de inteligență emoțională te ajută să acționezi chiar și atunci cînd nu ai condiții favorabile. Practic, tu devii cel care creează contextul.
3. Ai mai mult timp liber pentru tine, pentru familie și ești mult mai sănătos în timp ce afacerea îți merge ca pe roate.

Pe mai tîrziu!

Cu drag,
Ion

20130617-124748.jpg

Advertisements

Părerea ta contează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s