Cum să evoluezi folosind Google

Ți s-a întîmplat vreodată să citești o carte bună, și în această carte bună să afli despre o altă carte și mai bună, care să te conducă la cărți din ce în ce mai bune?

Și, ia spune-mi, nu-i așa că e o experiență uimitoare să observi cum toate lucrurile pe care le știi se leagă între ele și te ajută să ai o viziune de ansamblu acolo unde înainte, nu deslușeai nimic?

Hai să-ți dau un exemplu. Cu ani în urmă am avut cîteva tentative de a citi O CARTE (îți spun mai tirziu despre ce carte e vorba) dar filosof fiind, nu am putut decît să iau în derîdere lucrurile pe care le-am întîlnit acolo. Mai tîrziu însă, în procesul meu de dezvoltare personală și profesională l-am întîlnit pe Craig Valentine – Oratorul mondial în anul 1999, și pentru că mi-a plăcut atît de mult de el, am citit și am ascultat cam tot ceea ce mi-a fost în putință să prind.

Uite așa, într-una din lecțiile primite de la el, l-am descoperit pe Zig Ziglar, un om genial de care m-am îndrăgostit pe loc și cu care am trecut prin același proces. Rezultatul? L-am cunoscut pe Dale Carnegie.

Abia atunci a început adevărata poveste minunată, pentru că Dale Carnegie mi-a deschis mari porți ale învățaturii către mari oameni de succes precum: Abraham Lincoln, Andrew Carnegie, Franklin D. Roosevelt și mulți alții, care m-au condus în nicio altă parte, decît la prima CARTE, care de această dată mi s-a arătat ca un adevărat ghid al vieții. Ai ghicit! Este vorba despre Biblie.

Care e rostul acestei povești?

Rostul e acela de a scoate în evidență cîteva fapte:

1. Învățarea presupune parcurgerea unui proces îndelungat care trebuie străbătut pas cu pas.
2. Dacă simțim că un lucru nu ne atrage pe moment, îl punem deoparte și nu în coșul de gunoi, pentru că nu se știe niciodată cînd ni se va dovedi util. Altfel spus, dacă nu înțelegi ceva nu înseamnă neapărat că nu e bun.
3. Alegerile pe care le facem în mod inconștient, au consecințe pozitive sau negative asupra evoluției noastre personale și profesionale. Un lucru bun aduce cu sine alte lucruri bune și invers.

Și totuși, ce treabă are asta cu Google?

Ei, iată-ne ajunși și la subiectul nostru de astăzi. Google a implementat în motorul de căutare anumiți algoritmi care reflectă personalitatea ta.

Dacă odată vreme era o vorbă care zicea “arată-mi care sunt prietenii tăi ca să-ți spun cine ești” astăzi intră în vigoare “lasă-mă să dau search pe google-ul tău, ca să știu cine ești“.

Cum așa?

Simplu. Algoritmii pe care motorul de căutare îi folosește, merg pe principiul, “dacă asta cauți și asta îți place, apăi doar lucruri de tipul acesta îți voi oferi“.

Încearcă! Ia un prieten sau un coleg de serviciu și dați amîndoi search în același timp la același lucru, de pe dispozitivele personale. O să vedeți că uneori, rezultatele sunt extrem de diferite.

Asta înseamnă că google a devenit un profesor virtual, un ghid, un trainer care îți modifică planul lecției în funcție de nivelul tău de gîndire.

“Nasol” nu?

Desigur, atît timp cît nu ești constient de asta. Dar acum că ai citit articolul, vei știi la ce să dai search, pentru a-l ajuta pe domnul profesor Google să înțeleagă că ești pregătit pentru a avansa în acest proces de învățare.

Pentru final îmi vin în minte două citate oarecum legate de acest subiect.

“Criticile (dar și laudele) sunt precum porumbeii de casă. Oricît de departe le-ai trimite, ele revin mereu la expeditor.” Chiar și prin intermediul Google-ului – Dale Carnegie

Și, “ești ceea ce citești” evident, puțin adaptate situației.

Tu ești mulțumit de rezultatele tale de pe Google?

Atunci, lasă sexul și filmele pentru adulți, lasă metodele sigure de a agăța femei și de a cîștiga bani în timp ce dormi, lasă rețetele sigure care îți garantează succesul și începe să pui niște întrebări serioase în chenarul search, ca să te asiguri că spargi acest cerc vicios al regresului.

Hai să-ți spun un secret. Penultimul paragraf e conceput special ca să îmi permită să folosesc cuvinte ca sex, bani, succes, pentru că acestea sunt cele mai accesate cuvinte de pe net și cineva trebuie să ajungă și la acea pătură a populației pentru a o ajuta în vreun fel. Și dacă vrei să te amuzi puțin, imaginează-ți pentru o clipă expresiile de insatisfacție ale celor care caută sex și dau în schimb de un articol despre dezvoltarea personală și profesională. Ca o galeată cu apă rece care te trezește din somn dimineața.

Repet. Tu ești mulțumit de rezultatele pe care ți le oferă Google?

Căutare inteligentă!

Cu drag,
Ion

20130614-174100.jpg

Advertisements

5 thoughts on “Cum să evoluezi folosind Google

 1. Bravo Ioane! Ma bucura faptul ca mai sunt tineri care mai si gandesc la viitorul lor nu doar la sex, bani si imagine! Inseamna ca Romania mai are o sansa!
  Google este una din sursele importante de informare selectiva (pentru ca nu ne-ar ajunge 10 vieti sa lecturam a suta parte din informatiile pe care le vom gasi!), care ridica o problema majora: care ar putea fi cele mai semnificative criterii dupa care am putea selecta profitabil (performant) informatiile?

  • Cred că pentru a porni în selecția de informații în mod profitabil, trebuie întîi de toate să conturăm bine care este domeniul nostru de interes. Trebuie să stabilim exact care tip de informație ne este de folos, pentru că pe același subiect putem găsi atît informații utile cît și nefolositoare (ex. Scriu „metal” în google. Ce vreau să citesc? Despre fiare și topitorii sau despre muzică?Dacă vreau să citesc despre fiare, mă interesează site-uri sau părerile altor oameni pe formumuri?)
   Asta, cum am spus, e doar un punct de pornire. 🙂

  • Subscriu la ce a scris Mihaela și recomand ca în momentul căutării unui cuvînt oarecare, să citim și situri, și bloguri, si forumuri, si în alte limbi.

   În felul acesta vom observa că lucrurile evoluează ca un sîmbure care încolțeste.

   La prima căutare este posibil să găsim puține lucruri “dezirabile” dar de îndată ce mergem pe direcția indicată mai sus, putem observa că sîmburele încolțește și chiar prinde niște rădăcini adînci care ne conduc la cunoștințe pe care nu ne așteptăm să le dobîndim vreodată.

   Mult spor!

Părerea ta contează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s