Cum să depășesc momentele dificile?

N.B. articolul nu este despre calculatoare 🙂

Ai un PC acasă sau la serviciu?

În cazul acesta, sunt aproape sigur că uneori, în timp ce muncești cu drag și spor, el se mai blochează sau începe să funcționeze atît de greu încît simți că timpul stă în loc.

De ce se întîmplă acest lucru?

Pentru că ai deschise foarte multe programe care rulează în background (Winamp, Facebook, YouTube, diverse joculețe, s.a.m.d.)

Ei bine, pentru PC-ul tău, acesta este un moment dificil. Este momentul în care ai două opțiuni:

1. Dai un restart și pierzi toată munca pe care ai depus-o sau
2. Începi să închizi fiecare aplicație, program de care nu ai nevoie, pentru a-i oferi PC-ului un moment de respiro. În felul acesta îi asiguri un necesar de energie care să te ajute să-ți termini treaba.

Exact așa stau lucrurile și atunci cînd vine vorba despre mintea noastră. Momentele dificile sunt acele momente în care lucrurile nu merg exact așa cum ne-am fi dorit, pentru că energia noastră este dispersată.

În loc să ne concentrăm atenția pe un singur obiectiv, ne lăsăm purtați de tot felul de gînduri care ne consumă energia. Aceste gînduri rulează în subconștient, tocmai de aceea nici nu ne dăm seama de existența lor.

Care e soluția?

Să le închidem rînd pe rînd.

Cum?

Aducîndu-le în planul conștient.
Iată, în cele ce urmează, o modalitate simplă de a face acest lucru.

Deschide acest clip (dacă ai o pereche de căști, este ideal – dacă nu, nu-i problemă, atîta timp cît nu ai prin jur oameni care să se uite la tine ca la urs) și pentru 10 minute lasă tot ceea ce faci și fii atent doar la felul în care respiri.

Ai să vezi că vei fi purtat de gînduri încoace și încolo în mai puțin de 30 de secunde. Tocmai de aceea îți recomand să ai lîngă tine un pix și o foaie. Notează fiecare gînd pe această foaie și vezi ce anume îți transmit aceste gînduri. Ex: trebuie să cumpăr pîine; trebuie să îi răspund la mail lui Cutărescu, trebuie să etc.

Pentru a opri aceste gînduri, stabilește un interval orar în care te vei ocupa de ele, apoi revino la principala ta activitate.

Nu încerca să faci mai multe lucruri odată, pentru că e ca și cînd ai arunca zece mingi de baschet, deodată, la același coș.

În schimb, concentrează-ți atenția asupra principalei tale activități. Știu că e greu, mai ales cînd ești supt de energie. Te înțeleg prefect și, dacă la mine nu ar funcționa acest procedeu, nu ți l-aș recomanda nici ție.

Înainte obișnuiam să dau “shut down” la întreg sistemul. Asta însemnînd că intram în depresie și timp de trei zile nu mai eram bun de nimic. Cu timpul am învățat că cea mai eficientă metodă prin care poti evita astfel de momente dificile este să continui să te miști, oricît de greu simți că evoluează lucrurile.

Cînd mergi prin Iad, continuă să mergi!

Cum să faci acest lucru?

Prin antrenament. Zece minute de meditație și 30 de minute de sport (baschet, fotbal, ce vrei tu) fac minuni în astfel de situații. Și, cel mai important, un plan de acțiune.

Atunci cînd nu mai știi pe ce să pui mîna, existența unui plan este vitală. Așadar, organizează-ți lucrurile și urmează-le ca la carte.

Să-ți faci o zi cu spor!

Cu drag,
Ion

20130612-162557.jpg

Advertisements

2 thoughts on “Cum să depășesc momentele dificile?

  1. dap cam asai.eu ma relaxez si in acelasi timp ma incarc cu energie ascultand muzica trance pe RADIO DJ ONE 😉 dar tot degeaba ca daca nu ai un loc de munca bine platit iar iti apar grijile si fracturile in fatza :((((

    • Ai dreptate, Viorel!

      Nu ține nici de foame, nici de sete. E doar o vestă de salvare pe care o primești în mijlocul oceanului. Pînă la mal ai mult de dat din mîini.

Părerea ta contează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s