Cum trebuie să mă prezint la interviu?

Exact așa cum ești. Știu că probabil nu ai mai primit așa un sfat pînă acum, însă a te prezenta așa cum ești presupune în primul rînd că ți-ai ales jobul în funcție de felul tău de a fi.
Dacă vrei să te angajezi pentru a cîștiga bani, atunci prezintă-te așa cum ți se cere. Fii maleabil, fals, aparent potrivit locului de muncă pe care îl vizezi, orice numai să dai impresia că vrei să îți petreci multă vreme pe acolo.

Dacă, în schimb, ai o pasiune și urmărești să faci treaba din inimă, atunci fii sigur că și cîștigurile vor veni automat. Ca să ajungi la acel nivel e nevoie ca angajatorul să te cunoască așa cum ești.

Desigur, ai putea spune “Bine Ion, dar unii angajatori sunt închiși la minte și nu cred că ar da bine dacă m-aș prezenta așa, cu calitățile și defectele pe care le am.”

Uite, înainte să-ți răspund, am să-ți vorbesc puțin despre teoria profețiilor care se auto-împlinesc. Atunci cînd tu pleci “la drum”cu o părere gata formată despre o situație anume, chiar dacă acea situație, în realitate, nu arată așa cum tu te aștepți, tocmai faptul că tu te aștepți să arate într-un fel anume, va face ca ea să arate așa.

Spre exemplu, atunci cînd tu crezi că o persoană e incultă, toate întrebările pe care i le vei adresa acelei persoane vor avea ca scop demonstrarea părerii pe care tu ți-ai format-o deja despre ea.

Așa stă și situația cu interviurile. Faptul de a te prezenta la interviu ca un om care se pregătește să meargă în lumea celor drepți, faptul de a îngheța în fața recrutorului ca un pui de găină la vederea uliului, au devenit situații reale tocmai pentru că sunt promovate mai pretutindeni.
Desigur, acestea sunt așteptările pe care le întîlnim în sfera mediocră a angajatorilor. Angajatorii de top sunt oameni cu mintea deschisă care privesc dincolo de aceste chichițe.

Și, pînă la urmă, tu ai vrea să lucrezi pentru cineva care te tratează ca pe un roboțel? Ia apune-mi, în fața prietenilor tăi cum te prezinți, tot ca la interviul de tip interogatoriu?

Locul de muncă trebuie să fie un teren de joacă unde ne întîlnim cu mulți prieteni și muncim împreună pentru a avea rezultate frumoase.

Cum de ce?

Pentru că la locul de muncă ne petrecem aproape jumătate din viață.

Da, dar oamenii sunt răi.

Ești sigur? Dacă asta e părerea ta, atunci poate că ar trebui să mai citești odată fragmentul cu profețiile care se auto-împlinesc.

Fii autentic, doar așa vei obține jobul care ți se potrivește!

Cu drag,
Ion

20130525-222042.jpg

Advertisements

2 thoughts on “Cum trebuie să mă prezint la interviu?

Părerea ta contează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s