Cum să faci o prezentare memorabilă

Vrei ca povestea ta să fie reținută cu lux de amănunte? Atunci cred că ți-ar face o deosebită plăcere să afli că publicul tău își amintește mult mai ușor informațiile pe care le prezinți dacă îl ajuți să ia parte la acțiune.

Îți mai amintești lecțiile de la istorie în care ai învățat despre al doilea răzoi mondial? Stai liniștit, nici eu.

În schimb, cît de bine îți amintești întîmplările emoționante la care ai luat parte ca spectator și care au însemnat pentru tine atît de mult încît ai putea să le povestești de peste o mie de ori fără să ratezi niciun detaliu?

Așadar, dacă vrei ca povestea ta să rămînă întipărită în mintea și sufletul celui care te ascultă, fă-l să simtă pe pielea lui ceea ce tu ai trăit. Pentru aceasta, ți-ar fi de util să te folosești cît de mult poți de elementele comunicării nonverbale (gesturi, mimică, postură, tonalitatea vocii, timbru, etc.).

Miscarea atrage atenția și stîrnește curiozitatea privitorilor și dacă este efectuată după o coregrafie potrivită situației, aceștia o să rețină foarte bine felul în care te-ai mișcat și astfel chiar dacă nu o să-și amintească întocmai cuvintele pe care le-ai rostit, își vor aminti ideea pe care ai vrut să o transmiți și o vor pune în practică atunci cînd vor avea ocazia.

Ține minte, doar mișcările calculate atrag atenția, stîrnesc curiozitatea și simpatia privitorului. De aceea, înainte de a face vreun gest, pune-te în locul persoanelor din public și privește-te pe scenă. Acum întreabă-te, ” Dacă în mod obișnuit atunci când vorbesc despre viitor privesc în partea dreaptă, în ce direcție ar trebui să privesc atunci când stau pe scenă și vorbesc despre viitor, pentru a nu-mi deruta publicul?”

Și pentru că vrei să menții trează atenția auditoriului amintește-ți felul în care actorii dramatizează o situație. Amintește-ți felul în care zburdă un copilaș după ce a primit cadoul mult visat. Amintește-ți cum pășea pantera roz pentru a nu fi depistată, amintește-ți cît de mică era mașinuța uriașului Piedone, amintește-ți ce sunete scotea Bruce Lee în faimoasele sale filme și caută la rîndul tău să afli ce element nonverbal ai putea insera în povestea ta pentru a-i oferi un plus de credibilitate și pentru a accentua reținerea informațiilor esențiale.

Iar în final, pentru a fi eficient în ilustrarea faptelor tale, ți-ar fi de folos să urmărești pe YouTube un filmuleț cu Charlie Chaplin pentru a observa cum un geniu al mișcării poate să transmită un mesaj fără să se folosească de cuvinte.

În concluzie, trei sunt pașii pe care ți-ar face plăcere să îi aplici pentru a deveni un prezentator eficient.

  1. Dacă vrei ca publicul să te înțeleagă perfect, ți-ar fi de folos să faci gesturile în sens invers (în oglindă) atunci când ești pe scenă.
  2. Dacă vrei să atragi atenția asupra unei idei, sau asupra unei situații, ți-ar fi de folos să DRAMATIZEZI. Dacă mimezi faptul că ai citit tone de cărți despre seducție și apoi te-ai pregătit să inviți în oras persoana pe care o adorai și că ai avut emoții crîncene, spune auditoriului ”Îmi simțeam inima în gît de parcă aș fi înghițit o gălușcă cu prune. Întreagă! Cu cît mă apropiam mai tare, cu atît mai rău mă sufocam.” În timp ce povestești aceste lucruri, cocoșează-te, pune-ți mîna la gît și fă o față de parcă te-ai uita direct la soare, apoi spune ” Frumoaso, mă sufoci”.
  3. Privește-i în acțiune pe maeștrii mimei dar și pe povestitorii pe care îi îndrăgești cel mai mult și fură de la ei mișcările care îți plac și pe care le poți folosi în prezentările tale.

Iar ca bonus, pentru a te asigura că totul merge strună, filmează-te în timp ce povestești și privește-te apoi fără sonor. În felul acesta vei ști exact ce mai ai de îmbunătățit.

Mult succes!

Advertisements