Rîsul

Cuvîntul de astăzi este: RÎS. Rîsul e o acțiune coordonată de creier și are loc cînd o persoană se simte bine, este relaxată și primește anumiți stimuli, cum sunt glumele sau gîdilatul.

Pentru că rîsul ilustrează apropierea dintre oameni, acceptarea unora de către alții și chiar prietenie, această acțiune este la fel de importantă în cadrul unui discurs sau a unei prezentări, precum este și în viața socială.

În timpul unui discurs, este foarte util să îi faci pe cei din publicul tău să se amuze, pentru că în acest fel ei vor fi mult mai receptivi la informațiile pe care le ai de transmis. Mai mult, umorul te ajută să creezi o conexiune cu publicul, ceea ce înseamnă că ei te vor privi „ca pe unul de-al lor”.

Cum faci însă pentru a-i amuza pe cei din public? Cel mai important lucru de știut este faptul că umorul nu se creează, ci se dezvăluie. Adică, nu trebuie să spui bancuri ci trebuie să folosești povești adevărate, să aduci în fața publicului întîmplări petrecute și să subliniezi anumite aspecte care provoacă rîsul. Studiile arată că oamenii se amuză din cinci motive:

  1. Înșelarea așteptărilor
  2. Exagerarea
  3. Diminuarea
  4. Ironia
  5. Absurdul

Așadar, ai cinci modalități de a-i face pe cei din sală să rîdă datorită istorisirii tale.

Pentru a ajunge să folosești o anecdotă în discursul tău, este de asemenea indicat să verifici înainte dacă auditoriul este pregătit pentru asta. Luînd în considerare tipul discursului sau cadrul în care este susținut, s-ar putea ca umorul să nu fie binevenit. De aceea, dacă este posibil, îl poți ruga pe cel  care te introduce să spună o glumă pentru a vedea cum o primește publicul. Dacă nu există cineva care să te introducă, poți încerca o altă variantă: redai o parte din informație într-un mod amuzant, lăsînd impresia că nu te aștepți ca publicul să rîdă și  aștepți cu figura cea mai serioasă reacția acestuia. Dacă în ambele situații s-au iscat rîsete, știi că ai un public dispus să rîdă.

Iar cînd vei ști să folosești umorul, sălile tale vor fi mereu atît de neîncăpătoare încît nimeni nu va mai veni să te asculte!

Advertisements