Preludiu

Cuvîntul de astăzi este: PRELUDIU. Cuvîntul „preludiu” vine din latină, fiind format din prae(înainte) și ludus(cîntec). Așadar, semnificația lui este : „înainte de cîntec”. Pentru tine, un bun speaker, preludiu este ceea ce faci înainte de a începe discursul propriu-zis sau povestea care îl susține.

Preludiul conține trei etape care se înlănțuiesc ca într-un joc, deoarece, pe cît de exacte sînt, pe atît de delicat trebuie ca tu, prezentatorul, să îi treci de la una la alta pe cei care te ascultă.

Prima etapă a acestui joc este contactul cu publicul tău. Trebuie să începi fie cu o întrebare fie cu o afirmație. În acest fel, în ei se naște dorința de a afla care este răspunsul la acea întrebare sau ce se află în spatele afirmației auzite. Dacă le adresezi o întrebare, ajută-i să dea răspunsul. Lasă-i să greșească, adună cît mai multe variante, fără să îi contrazici. Astfel, ei vor presupune că cel puțin unul din răspunsurile venite din sală este cel corect. Dacă lansezi jocul printr-o afirmație, asigură-te că ea nu este completă sau că naște întrebări în mintea ascultătorilor.

A doua etapă este tachinarea. Necăjește-ți publicul amînînd cît mai mult să dezlegi misterul pe care l-ai creat. Astfel stîrnești curiozitatea.

Cea de-a treia etapă este transportul, ceea ce înseamnă că trebuie să îi duci pe cei din public spre discursul propiu-zis, și cum ai putea să faci asta cel mai bine dacă nu cu o anecdotă? Fii departe însă de a anunța ce urmează să faci, deoarece vor tinde să nu acorde importanța cuvenită istorisirii tale. Deși este doar o poveste, ea îmbracă mesajul principal, adică răspunsul întrebării pe care le-ai adresat-o la început.

În acest fel, ai trecut cu bine peste toate cele trei etape ale „preludiului” și atît tu, cît și publicul tău, sunteți pregătiți pentru un discurs memorabil!

Aici ai un exemplu elocvent a ceea ce am descris mai sus. Enjoy!

Advertisements