Cutie

Cuvîntul de astăzi este :CUTIE. Știu că suntem mereu îndemnați: „Gîndește în afara cutiei!” dar, dacă ți-aș spune că a rămîne în „cutie” îți poate salva, dacă nu viața, cel puțin cariera?

Și, într-adevăr, așa este. Concret, este vorba despre o tehnică de public speaking denumită după un fost președinte american: Clinton Box. Această tehnică e foarte simplă dar foarte eficientă pentru a avea succes la prezentări de grup, la expunerea unei idei sau într-un proces de vînzare. Pe scurt, oriunde ești nevoit să vorbești în fața cuiva.

În ce constă? Clinton  Box este o cutie imaginară situată chiar în fața ta. Lungimea ei este de sub bărbie pînă în dreptul bazinului iar lățimea este puțin mai mare decît cea a umerilor. În timpul discursului sau a prezentării, trebuie să rămîi cu mîinile mereu în interiorul cutiei.

Probabil ai văzut persoane care gesticulează foarte mult, cu mîinile întinzîndu-se parcă la nesfîrșit. Acești oameni dau impresia că ceva grav s-a întîmplat, arată că sunt impulsivi, necontrolați, speriați, neatenți la confortul și buna dispoziție a celor care îi privesc și ascultă. Mai mult decît atît, ei riscă să lovească alte persoane sau să răstoarne obiecte.

Oricine va respecta principiul Clinton Box va fi privit ca un om sigur pe el și pe ceea ce spune, va răspîndi calm și seriozitate. Va fi ascultat și admirat. Va fi un adevărat maestru.

Așadar, „Think outside the box!”  but „Keep your hands inside the Clinton Box!”.

Advertisements